CIA: Evropa ndahet në tri pjesë, ja ku do jetë Shqipëria!

CIA e sheh kontinentin evropian shumë të ndryshëm nga ai që është sot. Nje studim i bere edhe me agjencine Stratfor, parashikon ndryshime te medha ne te ardhmen e afërt, teksa Evropa parashikohet te jete e ndarë në tri pjesë: “e ri”, “e vjetër” dhe “ortodokse”, shkruan “B92”.

Në të njëjtën kohë, Stratfor parashikoi gjithashtu ndryshime të mëdha – forcimin e Polonisë dhe Rumanisë nëpërmjet një partneriteti strategjik me SHBA, ngritjen e Turqisë si një fuqi rajonale dhe një rënie në ndikimin e Gjermanisë.

Sipas CIA-s, deri në vitin 2020 do të ketë një bllok perëndimor, te quajtur “Evropa e Vjetër”, te përbërë nga Gjermania, Franca, Austria, Mbretëria e Bashkuar, Spanja, Portugalia, Italia, Suedia, Norvegjia, Finlanda;

“Evropa e Re” do të përfshinte Letoninë, Lituaninë, Estoninë, Poloninë, Hungarinë, Republikën Çeke, Sllovakinë, Slloveninë dhe Kroacinë – dhe këto do të formonin bastionin kryesor ushtarak të Amerikës në Evropë.

Një dekadë më parë, CIA parashikoi gjithashtu se Evropa do të përballet me një krizë të madhe, duke e bërë të vështirë që vendet e Ballkanit të bashkohen me BE.

Për këtë arsye, parashikimi edhe në atë kohë ishte se Serbia, së bashku me Greqinë, Bullgarinë, Maqedoninë dhe Rumaninë do të formonin “Grupin Ortodoks” – që do të përfshinte edhe Bosnje-Hercegovinën dhe Shqipërinë, si dhe Kosovën.

Ndërkohë në “Zonën Katolike” vendet e Evropës Lindore do të ishin nën patronazhin e SHBA, parashikoi CIA.

Trazirat që filluan në vitin 2008, pasi BE ka qenë në telashe, tronditën unitetin e unionit dhe Stratfor parashikoi se nëse do të mbijetonte, BE do ta kishte të vështirë të rivendoste atë unitet dhe do të funksiononte në një sistem më të kufizuar dhe të fragmentuar mënyrë.

“Në dekadën e ardhshme, Evropa do të përcaktohet nga rritja e shteteve kombëtare si forca lëvizëse në kontinent. Numri i shteteve kombëtare ka gjasa të rritet nëpërmjet lëvizjeve separatiste ose vendeve që shkëputen”, tha Stratfor në një projeksion të Evropës nga 2025.

LEXO DHE :  Diplomati amerikan: Në Ballkan fjala kompromis ka kuptim të keq

Këto parashikime të vjetra dhjetëvjeçare që thanë se marrëdhëniet brenda Evropës do të ishin shumë të paparashikueshme dhe të paqëndrueshme tashmë kanë ardhur, dhe kjo do të rezultojë në paaftësinë e zonës së tregtisë së lirë për të funksionuar pa proteksionizëm më të madh. Kjo pritet të godasë veçanërisht Gjermaninë, ndërsa Polonia do të rrisë fuqinë e saj rajonale. Është theksuar se deri në fund të dekadës, Turqia do të rritet në nivelin e një fuqie të rëndësishme rajonale, si rivali kryesor i Iranit.

Rënia ekonomike e Evropës është gjithashtu për shkak të plakjes së kontinentit, i cili, siç parashihet nga CIA, ndikon jo vetëm humbjen e fuqisë së BE-së si një lojtar botëror, por edhe fatin e NATO-s dhe në përgjithësi të aleancave të vjetra ushtarake.

Është pranuar prej kohësh se fytyra e Evropës po ndryshon në mënyrë dramatike përmes migrimeve, veçanërisht nga vendet muslimane. Një dekadë më parë, CIA parashikoi që popullsia muslimane në Evropë do të shkonte nga 22 në 37 përqind deri në vitin 2025, gjë që mund të rriste tensionet në kontinent.

CIA parashikoi gjithashtu se marrëdhëniet e SHBA me Evropën do të “ndryshojnë në mënyrë dramatike” deri në vitin 2020, diçka per te cilen duket se po punon edhe shefi i ri në Shtëpinë e Bardhë, Donald Trump. Kjo, siç parashikohet, do të rezultojë në një devijim nga ato institucione që ne kemi qenë të mësuar që nga Lufta e Dytë Botërore. NATO mund të dobësohet dhe të zëvendësohet nga një arkitekturë e mbrojtjes evropiane./panorama.al/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.