10 rregulla nga njerëzit e pasur, si të kurseni para

Paraja na ndihmon të jetojmë jetën që ne duam, për aq kohë sa fitimet janë të mëdha dhe kursimet po të mëdha.

Ndërsa shumica e njerëzve janë gjithmonë duke balancuar shpenzimet dhe kursimet për një jetë normale, shumë të tjerë dinë si të kenë më shumë kursime, edhe pse fitimet mund të jenë të njëjta.

Dritare.net ju sjell sot disa rregulla që njerëzit e pasur ndjekin, për të kursyer para.

1. Rregulli 24-orësh

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Ky rregull ka të bëjë me faktin të blesh çfarë ke nevojë, jo çfarë ke dëshirë. Mos u ndikoni nga ndjenjat emocionale për blerjet tuaja.

2. Paratë kesh

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Ekonomia juaj rritet kur përdorni para kesh dhe jo me kartë krediti, sidomos për shpenzime të vogla. Është e vështirë të kursesh duke përdorur kartën e kreditit për çdo blerje.

3. Krijoni një buxhet dhe referojuni atij

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Vendosja e një buxheti  të qartë do ju ndihmojë të kurseni shumë para. Bëni një balancë mes të ardhurave dhe shpenzimeve. Mënyra më e mirë është metoda e buxhetimit 50/30/20. 50% shpenzimet e nevojshme, 30% shpenzime personale dhe 20% kursime.

4. Shpenzoni në gjëra që ju bëjnë të fitoni

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Bëni blerje të zgjuara, të cilat do ju sjellin përfitime. Për shembull, mos blini vetëm rroba, por edhe një laptop të mirë, apo një makinë të re.

5. Investoni në shërbime që shkurtojnë kohën

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Sipas Business Insider, të pasurit nuk i friken idesë të blejnë shërbime që ju kursejnë kohën. Ata përqendrohen më shumë në investime sesa në shpenzime. Për shembull, ju mund të blini në shtëpi pajisje që përfundojnë punë shpejt, dhe që do ju kursejnë kohë.

LEXO DHE :  Fundjava e vipave shqiptarë, në foto!

6. Eksperiencat janë të paçmueshme

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Të pasurit e jetojnë jetën në mënyrë të shkëlqyer dhe sigurohen që të shtojnë sa më shumë përvoja në kalendarin e tyre. Kjo për shkak se ata i japin përparësi shpenzimeve në përvoja të jetës së tyre. Ata shumë lehtë shkëmbejnë shpenzimet e tyre të përditshme më një udhëtim, vajtje në palestër etj.

7. Fillimisht faturat, pastaj pushimi

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Kuptimi i shpenzimeve fikse është kur i menaxhoni si duhet paratë. Ndaj ju duhet të paguani fillimisht detyrimet që keni, pastaj pjesën tjetër të parave që keni caktuar për shpenzime mund ta menaxhoni si të doni.

8. Bëni një listë blerjesh, në bazë të uljeve vjetore

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Të gjithë i duam blerjet, por që të keni para në fund të muajit, mirë do të ishte të shfrytëzonit uljet vjetore. Njerëzit që dinë si të kursejnë, i bëjnë blerjet e rrobave kur ata janë në ulje. Provojeni dhe keni për të parë sa para do kurseni.

9. Filloni me ditët ose fundjavat  “pa shpenzime”

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Njerëzit që dinë sesi të kursejnë para, nuk bëjnë shpenzime të pa nevojshme. Provoni metodën “ditë pa shpenzime”. Kursejini vetes disa kafe dhe ngrënie në restorant. Gatuani më shumë në shtëpi dhe do e shihni si ekonomia juaj do të rritet.

10. Riparoni gjërat, mos i hidhni

12 Money Saving Rules That Rich People Follow

Edhe pse e thënë disa herë, është e nevojshme që të kuptoni se nuk duhet të blini gjëra që nuk ju nevojiten. Për shembull, nëse ju janë prishur pak këpucët, ju mund t’i çoni në këpucari dhe jo të blini menjëherë të reja./E.B-dritare.net

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.