Nga gjaku, deri te testikujt e derrit, ja ushqimet më të pazakonta në Evropë!

Ne jemi me fat, që mund të shijojmë ushqime të ndryshme, nga e gjithë bota.

Sipas dritare.net ekzistojnë, një numri i madh gatimesh të pazakonta, në Evropë, të cilat nuk mund të jenë provuar  ndonjëherë, e lëre më të jenë dëgjuar. Ne, dritare.net sjellim për ju disa ushqime të pazakonta në Evropë.

Ushqimet e larta në karbohidrate dhe yndyra janë si ‘abuzimi me drogën”, pohon njw studim i fundit.

Megjithatë, të tjerë, të tilla si blodplättar, një pjatë e bërë nga petulla gjaku,  që është shërbyer në Finlandë, Suedi dhe Norvegji, dhe smalahove (kokë deleje) që norvegjezët hanë rreth Krishtlindjeve mund të mos tingëllojnë mirë.

 

Blodplättar

Blodplättar, “petulla gjaku” i lartpërmendur, janë bërë nga derri i rrahur ose gjaku i renë dhe njihen gjithashtu si veriohukainen, verilätty ose verilettu në finlandisht. Këto petulla të pazakonta  janë të njohura si, ‘blued-plettar’./

Andouillette

E shprehur ‘ahn-doo-ende’, kjo pjatë, është një lloj sallami francez, që zakonisht është bërë nga mishi i derrit, zorrët, qepët, piperët, verëra dhe erëza, që mund të shërbehet e nxehtë ose e ftohtë.

 

Pjatë thuhet se ka një erë shumë të veçantë dhe të rrallë.

Casu marzu

Djathi i qumështit sardian ka një cilësi shumë të butë dhe përmban bimë të gjalla. Ndërsa ata që janë më pak të njohur me gjuhën italiane mund të ndjehen të prirur për të shprehur ‘z’, në Itali djathi do të shprehet si ‘ca-soo mar-tsoo’.

LEXO DHE :  Foto/ Protesta në fokusin e Hektor Pustinës!

Djathi është konsideruar i paligjshëm nga rregullat e higjienës së ushqimit dhe të shëndetit të Bashkimit Evropian.

 

Smalahove

 

Një direktivë e BE-së e ndaloi këtë gjellë norvegjeze nga të shërbyerit me një kokë të rritur të deleve, duke lejuar vetëm kokën e qengjit, pas epidemisë së “sëmundjes së lopës” të fundit të viteve 1990. Kjo masë, sipas dritare.net  është vënë në vend për të shmangur përhapjen e scrapie, një sëmundje degjenerative që prek delet dhe dhitë.

 

Mlíčí

 

 

Sipas dritare.net, nëse nuk jeni një tifoz i peshkut, atëherë kjo gjellë nuk do t’ju tërheqë. I shprehur ‘mli-chee’, kjo pjatë përbëhet nga sperma e krapit të skuqur.

 

Finanziera

Ky salcë, i theksuar ‘fi-nan-tsier-a’, është bërë nga një shumëllojshmëri përbërësish, duke përfshirë trurin e vezëve dhe testikujt e demit. Është shërbyer tradicionalisht në Itali./Përshtati: Kadrije Çako/dritare.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.