Krisafi: Me Greqinë, problem edhe ujërat e Vjosës

Profesori Ksenofon Krisafi, pjesë e grupit negociator për marrëveshjen me detin me Greqinë, tha në studion e “Arena” në Ora News, thotë se një tjetër problem me Greqinë është shfrytëzimi i ujërave të lumit Vjosa.

KrisafiMe Greqinë, ne kemi problemin e ujërave të lumit Vjosë dhe bashkë me të një sërë lumenjsh të tjerë që ushqejnë këtë lumë. Në vitin 1983 filluan diskutimet e para pasi pala greke filloi të ndërtojë një hidrocentral në ujërat e lumit Vjosë. Rregulli është që në ujërat e përbashkëta nuk mund të vësh dorë pa u marr vesh. Edhe nëse ne duhet të ndërtojmë një hidrocentral këtu, duhet të diskutojmë me palën greke. 

Kjo ishte arsyeja që grekët u ulën dhe diskutuan me ne në vitin 1983. Bisedimet u zgjatën shumë. Nuk pati një mirëkuptim të plotë për të dhënat që na duheshin për të parë ndikimin e plotë të këtij hidrocentrali. Kemi shkuar disa herë dhe përfundimisht në vitin 1989, ata e ndërtuar HEC-n në Vjosë. 

Ata kanë vazhduar punën edhe më tej për të marrë ujërat nga Vjosa. Janë edhe 6 hidrocentrale të tjerë në Vjosë pa u marrë vesh. Pala jonë do të duhet ta trajtonte edhe problemin e lumit Vjosa, e cila është po kaq e rëndësishme sa deti. Është një çështje që meriton vëmendjen e duhur./oranews

 

LEXO DHE :  Presidencialet/ Nesër Maqedonia e Veriut në zgjedhje, mes kandidatëve një shqiptar

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.