Dita Botërore e Shëndetit Mendor/ Si t’i mbrojmë adoleshentët!

Në Ditën e Shëndetit Mendor, ia vlen të flitet për shëndetin mendor të adoleshentëve.  Fillimi i universitetit, largimi nga shtëpia, ose një punë e re, janë gjëra që ndodhin më shumë në periudhën e postadoleshencës. Në këtë periudhë, adoleshentët janë shumë të emocionuar. Dhe ndonjëherë mbizotërohen nga stresi. Por këto emocione dhe stresi, mund të dëmtojnë  shëndetin mendor.

Rezultate imazhesh për adoleshentet

Përdorimi i teknologjisë, padyshim që sjell përfitime, por nuk mund të lëmë papërmendur edhe presion që ushtrohet te të rinjtë, informon dritare.net

Rezultate imazhesh për adoleshentet

Raportet e OBSH (Organizata Botërore e Shëndetit) tregojnë se gjysma e sëmundjeve mendore, fillon në moshën 14-vjeçare, por shumica e rasteve nuk zbulohen dhe trajtohen. Në kushtet e peshës së adoleshencës, edhe depresioni është një  sëmundje mendore e rrezikshme për këta të rinj. Edhe vetëvrasja është një tjetër shkak, që rrit numrin e vdekjeve te të rinjtë e moshës, 15-29-vjeçare. Të ndikuar edhe nga alkooli, ose droga të tjera, seksi i pasigurt, jeta këta adoleshentë i bën më të rrezikuar, informon dritare.net

LEXO DHE :  Basha mbledhje me kryetarët e degëve për protestën e së enjtes

Parandalimi fillon me mirëkuptimin.

Për të ndihmuar elasticitetin mendor të adoleshentëve, të gjithë duhet të kontribuojmë nga pak. Të jemi më të mirëkuptueshëm, dhe t’i ndihmojmë t’i menaxhojnë situatat e vështira dhe të rimëkëmben nga sëmundjet mendore. Parandalimi fillon me njohjen dhe kuptimin e simptomave të sëmundjeve mendore, informon dritare.net

Prindërit dhe mësuesit, mund të ndihmojnë në rritjen e aftësive të fëmijëve dhe adoleshentëve, për t’i ndihmuar ata të përballen, me sfidat e përditshme në shtëpi dhe në shkollë, informon dritare.net

Imazh i ngjashëm

Mbështetja psikosociale mund të sigurohet në shkolla dhe ambiente të tjera të komunitetit./Përshtati: Kadrije Çako/dritare.net

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.